Germania va elimina complet importurile de energie din Rusia. Cum încearcă Berlinul să evite o recesiune bruscă
UE a sancționat dur Rusia după ce Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei în dimineața zilei de 24 februarie , dar caută soluții pentru a scăpa de dependența de gazul Moscovei. Germania, una dintre țările dependente de energia rusească, a dezvăluit termenul la care va renunța la importurile de petrol din Federația Rusă.
Germania cedează presiunilor UE
În luna februarie, Guvernul de la Berlin a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2, explicând că procesul de certificare a acestuia nu poate continua, după ce Rusia a declanșat războiul în Ucraina. Acum, oficialii germani au anunțat că vor să renunțe complet la energia rusă.
Oprește importurile de petrol din Rusia
Astfel, Germania a declarat că va opri importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul lui 2022. În prezent, acest stat membru UE cumpără un sfert din petrolul său și 40% din necesarul de gaz de la Moscova, avertizând că s-ar putea confrunta cu o recesiune dacă livrările s-ar opri brusc.
„Așadar, spun în mod clar și fără echivoc că da, și Germania elimină complet importurile de energie din Rusia. Vom înjumătăți importurile de petrol până în vară și vom ajunge la zero până la sfârșitul anului, iar apoi va urma gazul”, a afirmat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, după o întâlnire cu omologii săi din țările baltice, scrie BBC.
Ce plan are Berlinul
Totodată, oficialul german a subliniat că Berlinul va urma o „foie de parcurs europeană” pentru eliminarea treptată a importurilor de petrol și gaze rusești. Statele Unite au interzis deja importurile de petrol din Rusia, în timp ce Anglia intenționează să le elimine treptat până la sfârșitul acestui an. Uniunea Europeană a spus, de asemenea, că va scăpa continentul de dependența de energia rusească „cu mult înainte de 2030”.
Oficialii germani încearcă să evite o recesiune bruscă
La începutul acestei săptămâni, institutele economice germane au tras un semnal de alarmă privind oprirea imediată a importurilor rusești. Potrivit acestora, poate declanșa o recesiune bruscă în cea mai mare economie a Europei până în 2023. Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a mărturisit că țara sa lucrează pentru implementarea unui embargo asupra energiei rusești „cât mai repede posibil”. Cu toate acestea, a explicat că interzicerea imediată a importurilor de energie din Rusia ar putea duce la oprirea activității producătorilor autohtoni de automobile.
„Nu mă tem de costurile economice (de a cumpăra mai puțină energie rusească). Mă tem de scenariul fizic, dacă trebuie să opriți furnizarea, acest lucru provoacă mai mult decât costuri economice”, a declarat Lindner.
În jur de 60% din exporturile de petrol ale Rusiei se îndreaptă către Europa, iar alte 20% către China.